ΙSΟRΑSΤ HELLAS Energie Bausysteme E.P.E.

ΙΖΟΡΑΣΤ ΕΛΛΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΔΟΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Ε.Π.Ε.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Η Εταιρεία μας, ΙΖΟΡΑΣΤ ΕΛΛΑΣ Ενεργειακά Δομικά Συστήματα Ε.Π.Ε. και ξενόγλωσσα ISORAST HELLAS Energy Bausysteme E.P.E., ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 1981 από τον Πολιτικό Μηχανικό Χαράλαμπο Μάμο με την επωνυμία ΙΖΟΡΑΣΤ ΕΛΛΑΣ Χ. Μάμος Ε.Π.Ε. που είχε σπουδάσει Πολιτικός Μηχανικός στο Μόναχο της Γερμανίας με εξειδίκευση στα Στατικά και στο Οπλισμένο και Προεντεταμένο σκυρόδεμα, με έμφαση στην Προκατασκευή και στην Γεφυροποιία.

Ο Κος Χαράλαμπος Μάμος είχε εργασθεί στην Προκατασκευή
τόσο κατά την διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας στο Μηχανικό εκπονώντας Σύστημα Προκατασκευής με το οποίο αργότερα μελέτησε μερικά κτιριακά έργα όπως το συγκρότημα στην παραλία του Χαλκουτσίου Αττικής, όσο και αργότερα στον Όμιλο της ΕΔΟΚ – ΕΤΕΡ Α.Ε. μεταξύ των άλλων δραστηριοτήτων του, πριν από την ενασχόλησή του με τα θερμονωτικά καλούπια σκυροδέματος 
ISORAST.

Την ιδέα του ICF ( Insulated Concrete Forms = Μονωτικά Καλούπια Σκυροδέματος ) την είχε σαν Φοιτητής ακόμη και όταν την εκμυστηρεύθηκε σε έναν Γερμανό συμφοιτητή του, αυτός γέλασε τότε κοροϊδευτικά. Τα χρόνια πέρασαν και όταν σε ένα του ταξίδι σε μία έκθεση οικοδομικών υλικών και μηχανημάτων τον Ιανουάριο του 1981 στο περίπτερο της BASF είδε σε ένα έντυπο της BASF ένα  καλούπι ICF με το όνομα ISORAST όπως το φανταζόνταν, δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη, ήλθε σε επαφή με τον κάτοχο της σχετικής Πατέντας τον Κον Manfred Bruer από τον οποίον απέκτησε τα σχετικά δικαιώματα για την Ελλάδα.

Η ιδέα του Κου Χαράλαμπου Μάμου ήταν να προσφέρει στην Ελληνική αγορά ένα καλούπι οπλισμένου σκυροδέματος, ένα καλούπι ICF όπως έχει επικρατήσει να λέγεται σήμερα, με το οποίο να κατασκευάζονται Αντισεισμικές, Χαμηλής κατανάλωσης Ενέργειας μονοκατοικίες και μάλιστα με το μικρότερο δυνατό κόστος κατασκευής.

Η αρχή έγινε ξεκινώντας τον Ιανουάριο του 1982 με εισαγωγή  από την τότε Δυτική Γερμανία που αντικαταστάθηκε τον Ιούλιο του 1983 από Ελληνική Παραγωγή με πρώτη ύλη κυρίως από την BASF. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι η Ελλάδα μετά την Δυτική Γερμανία, Ελβετία, Αυστρία και την Αυστραλία ήταν η πέμπτη Χώρα παγκοσμίως που παρήγαγε καλούπια ICF από όσα γνωρίζουμε την εποχή εκείνη.
          Τον Σεπτέμβριο του 1984 μας εδόθη από το τότε Υπουργείο Δημοσίων Έργων, Διεύθυνση Μελετών Κτιριακών Έργων (ΒΜ4) η άδεια δόμησης
 « Δόμηση με μονωτικά στοιχεία
ISORAST » Αριθμός Πρωτοκόλλου :
ΒΜ4 / 1506 / 18 -  09 - 1984 .
         Το έτος 1985 εκδόθηκε το πρώτο στατικό και αντισεισμικό εγχειρίδιο σε χειρόγραφη γραφή στο μεγαλύτερό του μέρος,  αναπαραγόμενο φωτοαντιγραφικά.
To 1995 αρχικά σε χειρόγραφη γραφή  και εν συνεχεία το 1996 σε Word της Microsoft, αντικαταστάθηκε το από 1985 στατικό και αντισεισμικό εγχειρίδιο, από το τότε νέο στατικό και αντισεισμικό εγχειρίδιο, πού μπορεί να θεωρηθεί κλασσικό. Ελπίζουμε να εκδώσουμε την τρίτη έκδοση που θα συμπεριλαμβάνει τις αλλαγές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στους εν γένει κανονισμούς.

Από το 1989 δημιουργήσαμε στατικά και αντισεισμικά προγράμματα, αρχικά στο Lotus 123 και εν συνεχεία στο Excel της Microsoft για την στατική και αντισεισμική επίλυση των κατασκευών με φέρουσα τοιχοποιία Isorast μέχρι και τριώροφο με ή χωρίς υπόγειο.
          Τα πράγματα όμως δεν εξελίχθηκάν αρχικά τόσο ευνοϊκά όσο πίστευε ο ιδρυτής της εταιρείας μας, ιδιαίτερα στα πρώτα χρόνια, τόσο από την έλλειψη παιδείας σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας, όσο και από τα διάφορα συμφέροντα και συνήθειες των ανθρώπων που κινούσαν το κύκλωμα της οικοδομής αλλά και της μόνωσης. Αρνητικά επέδρασε επίσης η μόδα των συρομένων κουφωμάτων στις δεκαετίες του 1980 και 1990. Το πετρέλαιο θέρμανσης κόστιζε τότε περίπου το 1/2  έως το 1/3  του πετρελαίου κίνησης που ήταν πολύ πιο φθηνό από ότι σήμερα, η Ηλεκτρική Ενέργεια κόστιζε επίσης πολύ λιγότερο και έτσι δεν υπήρχε ιδιαίτερο κίνητρο για σωστή μόνωση. Οι Ευρωπαίοι πελάτες μας το ζήταγαν κυρίως για δροσιά το καλοκαίρι και αντισεισμικούς λόγους.
          Εν τω μεταξύ μέχρι Σήμερα έχουν κατασκευασθεί  περισσότερες από 350 κατασκευές, κυρίως στην Νότια και Δυτική Ελλάδα, μονοκατοικίες κατά 95 % , ξενοδοχεία και λοιπές κατασκευές το υπόλοιπο 5 % και μάλιστα κυρίως σε Σεισμικές περιοχές
IV (παλιά κατάταξη) και ΙΙΙ (Σημερινή κατάταξη). Επίσης στις μονοκατοικίες το ποσοστό των αλλοδαπών ιδιοκτητών ξεπερνά το 25 % επειδή αυτοί είναι πιο εξοικειωμένοι με την εξοικονόμηση ενέργειας από τις χώρες τους, αλλά και από το επώνυμο προϊόν ISORAST που ήταν και είναι ο Leader της παγκόσμιας αγοράς ICF.

Κατοικίες ISORAST υπάρχουν σε περισσότερες από 35 χώρες και παραγωγή  εκτός της Ευρώπης υπάρχει στην  Ιαπωνία , Νότιος Κορέα , Κίνα , Αυστραλία , Βόρειο Αμερική και αλλού.

 

 

ISORAST για extreme επιδόσεις
στην εξοικονόμηση Ενέργειας

 

Η πρώτη ύλη κατασκευής των ICF είναι η διογκωμένη  Πολυστερίνη που εφαρμόζεται στην οικοδομή εδώ και 58 χρόνια με άριστα αποτελέσματα παγκοσμίως.
          Η διογκωμένη  Πολυστερίνη είναι φιλική προς στον άνθρωπο, αυτό το διαπιστώνουμε από την επιτρεπόμενη χρήση της μεταξύ άλλων στην συσκευασία των τροφίμων όπως στο κρέας, στα ψάρια, στα γλυκά, στα φρούτα όπως και στον καυτό καφέ. Ακόμη και οι μέλισσες που σαν έντομα είναι πολύ ευπαθή, αναπτύσσονται καλύτερα και παράγουν περισσότερο μέλι σε κουτιά από διογκωμένη πολυστερίνη. Εάν δεν τους άρεσε, από το αλάνθαστο ένστικτο της φύσης, θα είχαν εγκαταλείψει προ πολλού τα νέα τους σπίτια.

 

 

ISORAST

ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ 

ΔΡΟΣΙΑ το Καλοκαίρι - ΖΕΣΤΗ το Χειμώνα

ΑΝΕΤΗ - ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΜΟΝΗ